O căsătorie încheiată sub regimul comunității legale presupune o sumă de bunuri comune, care sunt deținute în cote egale de cei doi soti.
În acest caz aceste bunuri comune sunt detinute “in devălmășie” ceea ce înseamnă că niciunul dintre cei doi soți nu stie care sunt cotele deținute auspra acestora.
Ca să se poată realiza partajul dupa divort, este necesar ca această comunitate de bunuri să fie împărțită în mod concret.
Partajul se poate face prin acordul părților dacă acestea se înțeleg sau, în cazul în care nu există înțelegere, prin intermediul instanței de judecată.
Există situația în care unul dintre soți a avut o contribuție mai mare, caz în care poate obține mai mult dacă dovedește acest lucru.
Cel ce revendică o cotă mai mare, va trebui să facă dovada prin:
• veniturile obținute din salariu sau orice alte venituri obtinuțe din prestarea de activități, servicii sau venituri din drepturi de autor, sponsorizări, etc.
• Donațiile sub formă de bani care au fost cheltuite in interesul casei;
• Moștenirile a căror contravaloare a fost folosită in sustinerea cheltuielilor casei, etc.
Partajul se poate cere împreună cu cererea de divort, sau după pronunțarea divorțului,. Dacă cererea de partaj se depune odată cu cererea de divort, există posibilitatea ca acest capăt de cerere să se disjungă adică să se formeze un dosar separat.
Pentru orice întrebări sau, în cazul în care aveți nevoie de un avocat specializat în acest domeniu, cabinetul nostru vă stă la dispoziție.