Sunteți inculpat într-un dosar de urmărire penală?

images

Regimurile matrimoniale în reglementarea noului cod civil

  • Home
  • Regimurile matrimoniale în reglementarea noului cod civil
Regimurile matrimoniale în reglementarea noului cod civil
Regimul matrimonial se defineşte ca totalitatea regulilor privitoare la raporturile patrimoniale dintre soţi precum şi pe acelea dintre soţi şi terţi.

Sub reglementarea Codului familiei, intrată în vigoare în anul 1954 exista un singur regim matrimonial, acela al comunităţii legale de bunuri. Acesta era obligatoriu, nu exista posibilitatea de a deroga de la prevederile sale, orice convenţie contrară fiind lovită de nulitate şi presupunea că toate bunurile dobândite de soţi de la data căsătoriei sunt bunuri comune. Exista şi categoria bunurilor proprii, însă acestea erau expres şi limitativ prevăzute de art. 31 din Codul familiei.

Noul Cod civil, reglementat prin Legea nr. 287/2009, care a intrat in vigoare la 1 octombrie 2011, a prevăzut în mod expres instituţiile ce ţin de dreptul familiei, reformându-le totodată.
Astfel, s-a făcut trecerea de la un regim matrimonial unic, obligatoriu, la posibilitatea soţilor de a opta între trei regimuri matrimoniale ale căror caracteristici urmează a fi expuse în cele ce urmează precum şi de a reveni asupra opţiunii lor pe parcursul căsătoriei, însă nu mai devreme de un an de la data încheierii acesteia.
Indiferent de regimul matrimonial pe care îl aleg, viitorii soţi vor trebui să il indice la incheierea casatoriei. Menţiunea cu privire la regimul matrimonial ales se face pe actul de căsătorie, iar acesta produce efecte în raporturile dintre soti din ziua incheierii căsătoriei, iar faţă de terti după îndeplinirea formalităţilor de publicitate, constând în înscrierea actului de căsătorie si, dacă este cazul şi a convenţiei matrimoniale in Registrul National Notarial al Regimurilor Matrimoniale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *