Sunteți inculpat într-un dosar de urmărire penală?

images

CESIUNEA PĂRȚILOR SOCIALE

  • Home
  • CESIUNEA PĂRȚILOR SOCIALE
CESIUNEA PĂRȚILOR SOCIALE

CE ESTE CESIUNEA PĂRȚILOR SOCIALE

Cesiunea părților sociale se referă la cedarea unor părți sociale deținute de un asociat, persoană fizică sau juridică, unui alt asociat sau unei persoane din afara firmei care, intrând în posesia părților sociale, devine astfel asociat în firmă.

Asociatul care cedează părți sociale se numește cedent, în vreme ce persoana (fizică/juridică) care le preia este numită cesionar.

Cesiunea părților sociale poate fi clasificată după numărul de părți sociale cedate, sau după relația pe care cesionarul o are cu firma. Astfel, cesiunea poate fi:

  1. în funcție de numărul de părți sociale cedate:
  • cesiune totală de părți sociale (se cedează toată firma);
  • cesiune parțială (se cesionează doar o parte din părțile sociale deținute);
  1. în funcție de relația pe care cesionarul o are cu firma:
  • cesiune internă (părțile sociale sunt cedate către un asociat existent în firmă);
  • cesiune externă (părțile sociale sunt preluate de către o persoană din afara firmei, care astfel devine nou asociat în cadrul firmei).

Cesiunea de părți sociale este o procedură pe care firmele o pot aplica atunci când un asociat vrea să iasă din firmă sau când se dorește ca o persoană fizică/juridică să intre în firmă, dar fără aport la capitalul social. În acest caz, asociații existenți îi cedează o parte din părțile lor sociale.

Astfel, în urma cesiunii de părți sociale se modifică Actul Constitutiv. Acesta va fi actualizat cu noua structură a capitalului social, precum și cu datele de identificare ale noilor asociați, dacă în urma cesiunii structura acționariatului a fost modificată (au ieșit unii asociați/au fost cooptați noi asociați).

CONTRACTUL DE CESIUNE PĂRȚI SOCIALE ȘI HOTĂRÂREA GENERALĂ A ASOCIAȚILOR

Contractul de cesiune se va realiza între cedent, persoană fizică sau juridică, asociat în societatea ale cărei părți se cedează și cesionar, persoana fizică sau juridică care preia părțile sociale de la cedent.

Acest contract stabilește drepturile și obligațiile părților, prețul cesiunii și, în anumite condiții, destinația dividendelor.

Părțile sociale pot fi cesionate la valoarea lor nominală sau la o valoare superioară celei nominale.

În situațiile în care cesiunea părților sociale are loc la un preț superior valorii lor nominale, cedenții, dacă sunt persoane fizice, datorează impozit de 10% asupra câștigului și au obligația depunerii Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuții datorat de persoanele fizice.

Dividendele care se cuvin după data transmiterii părților sociale aparțin cesionarului, în afară de cazul în care părțile au convenit altfel.Nașterea dreptului la dividende are loc în momentul în care Adunarea Asociaților, sau, după caz, Asociatul Unic decide distribuirea de dividende.

Așadar, inclusiv dividendele aferente exercițiilor financiare anterioare, în cazul în care nu au fost distribuite, se vor cuveni tot cesionarului, dacă hotărârea de distribuire se ia după ieșirea cedentului din societate.

Prin urmare, în situația în care convenția părților contractului de cesiune presupune păstrarea dreptului la dividende a asociatului care urmează să iasă din societate, acest aspect trebuie stipulat în mod expres prin contractul de cesiune.

La momentul încheierii contractului de cesiune, se va încheia și Hotărârea Adunării Generale a Asociaților Societății ale cărei părți sunt cedate, care consfințește decizia asociaților de a-și cesiona părțile sociale.

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că, în cazul societăţii cu răspundere limitată cu asociat unic, acesta, în calitate de asociat unic, are drepturile şi obligaţiile ce revin Adunării Generale a Asociaţilor (conform art. 13 alin. 1 din Legea nr. 31/1990).

PROCEDURA DE ÎNREGISTRARE LA REGISTRUL COMERȚULUI

Hotărârea Adunării Asociaţilor, sau, după caz Decizia Asociatului Unic, se depune în termen de 15 zile la Oficiul Registrului

Comerţului, spre a fi menţionată în Registru şi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a.

La acest moment, este necesară depunerea următoarelor documente:

  • Cererea de depunere şi menţionare acte, în original;
  • Actul modificator al actului constitutiv, respectiv hotărârea Adunării Generale a Asociaţilor, în original;
  • Dacă este cazul, împuternicire specială (în formă autentică), avocaţială sau delegaţie pentru persoanele desemnate să îndeplinească formalităţile legale în original;
  • Dovezile privind plata tarifului legal.

Hotărârea cu privire la cesiune va fi transmisă de către Oficiul Registrului Comerțului „de îndată, pe cale electronică, Agenției  Naționale de teodoraistrare Fiscală și Direcțiilor Generale ale Finanțelor Publice Județene și a Municipiului București”, potrivit prevederilor Legii nr. 31/1990.

Persoanele interesate, în speță organele fiscale și creditorii sociali, dar și orice alte persoane prejudiciate prin hotărârea asociaților privitoare la transmiterea părților sociale beneficiază de un termen de 30 de zile din momentul publicării hotărârii în Monitorul Oficial al României – Partea a IV-a, pentru a formula o cerere de opoziție prin care să solicite instanței judecătorești să oblige, după caz, societatea sau asociații la repararea prejudiciului cauzat, precum și, dacă este cazul, atragerea răspunderii civile a asociatului care intenționează să își cedeze părțile sociale.

Transmiterea părţilor sociale va opera, în lipsa unei opoziţii, la data expirării termenului de opoziţie, respectiv 30 de zile, iar dacă a fost formulată o opoziţie, la data comunicării hotărârii de respingere a acesteia.

După expirarea termenului de 30 de zile de la momentul publicării hotărârii Adunării Generale a Asociaților în Monitorul Oficial,

dacă nu există opoziții, se vor depune documentele necesare finalizării procedurii în fața Oficiului Registrului Comerțului.

Documentele necesare sunt următoarele:

  • Cererea de înregistrare;
  • Dovada publicării hotărârii Adunării Generale a Asociaţilor;
  • Actul modificator al actului constitutiv, respectiv hotărârea Adunării Generale a Asociaţilor;
  • Actul constitutiv actualizat, în original;
  • Contractul de cesiune, în original;
  • Declaraţiile date pe proprie răspundere de către asociatul unic/noii asociaţi care prin cesiune au dobândit părţi sociale, precum și declarații pentru noii teodoraistratori din care să rezulte că îndeplinesc condiţiile legale pentru deţinerea acestor calităţi în original, declarații specimen de semnătură pentru noii teodoraistratori;
  • Dovada plății impozitului pe profit, în situația în care înțelegerea părților prevede prețul cesiunii la o valoare mai mare decât valoarea nominală;
  • Împuternicire specială (în formă autentică), avocaţială sau delegaţie pentru persoanele desemnate să îndeplinească formalităţile legale;
  • Dovezile privind plata tarifului legal.

IMPLICAȚII FISCALE

Cesiunea părților sociale nu atrage nicio înregistrare în evidența contabilă. Un asociat este înlocuit de un altul, capitalul social rămânând la aceeași valoare.

Societatea nu realizează niciun venit din cesionarea părților sociale, nu datorează niciun impozit și nu completează nicio declarație.

Impozitul pe venit este datorat numai de asociatul care deținea părțile sociale înaintea cesiunii dacă a cesionat aceste părți sociale la o valoare mai mare decât valoarea nominală.

Oficiul Registrului Comerțului va transmite ulterior, pe cale electronică, hotărârea Adunării Asociaților privind cesiunea părților sociale către Agenția Națională de teodoraistrare Fiscală și către Direcțiile Generale ale Finanțelor Publice Județene sau a Municipiului București.

  • Tags:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *