aprilie 14, 2025
Sunteți inculpat într-un dosar de urmărire penală?
Înalta Curte de Csație și Justiție a pronunțat pe data de 20.03.2023 Decizia nr. 20/2023 prin care arată că „În interpretarea şi aplicarea art. 266 alin. (4^1) din [Codul de procedură fiscală], anularea obligaţiei fiscale datorate de debitorul persoană fizică care desfăşoară activităţi în mod independent, ca urmare a radierii debitorului din registrul în care a fost înregistrat potrivit legii, nu împiedică preluarea obligaţiei fiscale de către persoana fizică în condiţiile art. 23 alin. (3) și (4) din Codul de procedură fiscală”.
Această decizie a fost necesară întrucât, în practică, problema era abordată diferit la nivelul instanțelor judecătorești.
O primă opinie era aceea că, în cazul radierii unui PFA datoriile fiscale aferente acesteia pur și simplu se transferă din evidența pe PFA în evidența pe persoana fizică a celui ce era titularul PFA.
Pe de altă parte, putea fi întânitp în practică și opinia potrivit căreia radierea PFA implică anularea datoriilor fiscale aferente.
Această decizie, care îmbrățișează prima opinie, vine așadar să clarifice dacă în cazul radierii PFA există un transfer al datoriilor fiscale către fostul titular persoană fizică, stabilind că da, acestea continuă să existe și sunt preluate de către fostul titular.
© Avocat Teodora Croitoru