Dobandirea cetateniei romane se poate face in conditiile legii 21/1991 care reglementeaza aceste aspecte.
Situatiile in care o persoana poate deveni cetatean roman sunt:
- prinnastere – daca cel putin unul dintre parinti este cetatean roman;
- prinadoptie – daca persoana in cauza este adoptata de un cetatean roman;
- cetatenia poate fi redobandita , daca persoana a vut avut cetatenia romana si a pierdut-o:
- Fie prin renuntare voluntarasau este copil/nepot al unei astfel de persoane;
- Fie fara vina acesteia(ex. cetatenii din fostul teritoriu al Romaniei Mari, precum Republica Moldova sau portiuni din Ucraina si rudele de pana la gradul III) al unei astfel de persoane.
- obtinerea cetateniei poate fi dobandita si la cerere in anumite conditii .
Ce conditii trebuie indeplinite pentru obtinerea cetateniei la cerere?
- persoana locuieste legalin Romania de cel putin 8 ani sau, daca sotul sau sotia sunt cetateni romani, termenul este mai scurt, doar 5 ani de la data casatoriei;
- are cel putin 18 ani. Cererea privind acordarea cetateniei romane copilului care nu a implinit varsta de 18 ani va fi depusa odata cu cererea prin care parintele solicita acordarea cetateniei romane. Copilul dobandeste cetatenia romana pe aceeasi data cu parintele sau.
- nua comis fapte impotriva statului roman sau ordinii publice;
- detine venituri suficientecare sa asigure traiul in Romania;
- nu a fost condamnatpentru infractiuni care il fac nedemn de a fi roman;
- sustine un test de verificare al cunostintelor de limba romana si al cunostintelor privitoare la cultura romaneasca;
- cunoaste Constitutia Romanieisi imnul national.
Durata de 8 ani si 5 ani pentru care persoana solicitanta trebuie sa locuiasca in Romania poate fi redusa la 4 ani, respectiv 2.5 ani in urmatoarele situatii:
- persoana este cetatean UE;
- persoana este o personalitate recunoscutape plan international;
- persoana are statut de refugiat;
- persoana investestesume de peste 1 Milion de Euroin Romania.
De asemenea, o persoana poate obtine cetatenia chiar fara a locui o anumita perioada in Romania daca contribuie in mod deosebit la promovarea culturii si civilizatiei romane. Aceasta situatie este insa una cu totul si cu totul exceptionala.
Pentru obtinerea cetateniei sunt necesari urmatorii pasi:
- Depunerea cererii – dosarul de cetatenie se depune la sediul Autoritatii Nationale pentru cetatenie (ANC) personal, cu programare prealabila. Dosarul se poate depune prin mandatar daca persoana care doreste sa obtina cetatenia sufera de o boala care o pune in imposibilitatea de a se deplasa.
La dosar sunt necesare urmatoarele documente:
- Pasaport/Buletin saucarte de identitate (original si copie legalizata, cu traducere legalizata in limba romana, daca este cazul);
- Cazier judiciar din strainatatedin tara de cetatenie, de ex. Republica Moldova si din tara de resedinta (original, cu traducere legalizata in limba romana, daca este cazul);
- Acte de stare civila (certificat de nastere, casatorie, deces sau divort) pentru titular si ascendenti (parinti, bunici, strabunici), fosti cetateni romani (apostilate/supralegalizate, original si copie legalizata, cu traducere legalizata in limba romana);
- Patru fotografii color, de data recenta, 3,5 cm x 4,5 cm;
- Acte de stare civila pentru minoriai solicitantului, daca este cazul (apostilate/supralegalizate, original si copie legalizata, cu traducere legalizata in limba romana);
- Acordul parintilorpentru redobandirea cetateniei de catre copiii minori, daca este cazul (declaratie autentificata la notar sau la consulat);
- Consimtamantul minorilor de peste 14 anipentru redobandirea cetateniei romane (declaratie autentificata la notar sau la consulat);
- Patru fotografiicolor de data recenta, 3,5 x 4,5 cm, ale copiilor minorilor inclusi in cerere.
- Daca este cazul, documente relevante din care sa reiasa faptul ca persoana solicitanta a contribuit in mod deosebit la protejarea si promovarea culturii, civilizatiei si spiritualitatii romanesti (in vederea elaborarii punctului de vedere emis de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei cu privire la indeplinirea conditiei prevazute de art. 81din Legea cetateniei romane nr. 21/1991).
- Interviulva fi sustinut doar daca dosarul este complet, Autoritatea va stabili un termen la care persoana se va prezenta pentru interviul de cetatenie. La interviu, ANC va verifica cunostintele de limba si cultura romana.
- Solutia– in urma verificarii dosarului si a interviului, autoritatea va emite un ordin de admitere sau respingere a cererii de cetatenie. Ordinul de respingere poate fi atacat in 15 zile la Tribunalul Bucuresti.
- Juramantul– persoana va trebui sa depuna un juramant de credinta fata de Romania in maxim 6 luni de la admiterea dosarului. Daca refuza sa depuna acest juramant, nu va putea obtine cetatenia romana.
Bine de stiut!
- Toate documentele pe care persoana le depune trebuie sa aiba traducere legalizata cu caractere latine. Nu se accepta actele doar in alfabet chirilic, ebraic etc.
- Inainte de a depune dosarul este obligatoriu ca persoana sa faca o programare online.
- Toate documentele trebuie depuse in copie legalizata, cu traducere in limba romana legalizata/ supralegalizata/ apostilata, in functie de tara de origine.
- Este obligatoriu ca solicitantul sa aiba asupra sa si originalulpentru fiecare document in copie de la dosar, pentru ca functionarul de la ghiseu sa le poata verifica si compara.