Sunteți inculpat într-un dosar de urmărire penală?

images

NOUTĂȚI ÎN CEEA CE PRIVEȘTE ROVINIETA

  • Home
  • NOUTĂȚI ÎN CEEA CE PRIVEȘTE ROVINIETA
NOUTĂȚI ÎN CEEA CE PRIVEȘTE ROVINIETA

Ministerul Transporturilor a pus în dezbatere publică un proiect de lege prin care se dorea impunerea unei roviniete în funcție de vechimea mașinii, dar și o nouă taxă pentru camioane numită TollRo.

TollRo va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2026, conform PNRR, iar tarifele vor fi stabilite prin Ordin al Ministrului Transporturilor.

Mai exact, deținătorii de autoturisme vor plăti pentru gradul de poluare, iar șoferii de camioane vor plăti pentru distanța parcursă.

Așadar, de la 1 ianuarie 2026, rovinieta se aplică tuturor categoriilor de vehicule înmatriculate care sunt folosite pe reţeaua de drumuri naţionale din România, concepute şi construite pentru transportul de persoane şi transportul de marfă cu masa totală maximă autorizată (MTMA) mai mică sau egală cu 3,5 tone.

De asemenea, rovinieta se va aplica în funcţie de categoria vehiculului, de clasa de emisii poluante (EURO) și de durata de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România. Durata de utilizare cuprinde durata de parcurs, precum şi durata de staţionare.

Rovinieta se va achita anterior utilizării drumurilor publice şi va fi structurată în funcţie de durata de utilizare a acesteia, astfel: o zi, 10 zile, 30 de zile, 60 de zile şi 12 luni.

În prezent, Rovinieta poate fi plătită pentru 7 zile, 30 de zile, 90 de zile sau pentru un an și se aplică tuturor vehiculelor, indiferent de specificul lor sau de caracteristicile lor tehnice.

Autoritățile menționează că autovehiculele mai multor instituţii precum MAI, MApN, SRI, SPP, dar şi cele folosite în transportul public local de persoane prin servicii regulate, autovehiculele autorizate pentru efectuarea transportul şcolar şi ambulanţele detinute de autorităţile sau entităţile publice vor fi scutite de plara rovinietei.

Camioanele de marfă vor plăti însă un tarif rutier stabilit în funcție de distanța parcursă pe rețeaua de drumuri de interes național, numit TollRo. Compania Națională de teodoraistrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) este entitatea desemnată să perceapă și să încaseze TollRo.

În cazul vehiculelor care circulă fără plata TollRo, utilizatorii vor avea obligația de a plăti către CNAIR un tarif compensatoriu.

  • Tags:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *