aprilie 28, 2025
Sunteți inculpat într-un dosar de urmărire penală?
Veniturile obținute de persoanele fizice în urma postărilor realizate pe diferite rețele de socializare reprezintă venituri impozabile.
Conform art. 10 alin. (1) din Codul Fiscal, categoria veniturilor impozabile cuprinde atât veniturile în numerar, cât şi cele în natură.
În ipoteza în care activitatea se desfășoară cu regularitate, în mod continuu, pe cont propriu și are drept scop obținerea de venituri și sunt întrunite criteriile unei activități independente, veniturile obținute vor fi considerate „Venituri din activităţi independente” și impozitate conform prevederilor aplicabile.
Așadar, exercitarea unei activități independente presupune îndeplinirea a cel puțin patru dintre criteriile prevăzute de Codul fiscal, respectiv:
În cazul contribuabililor care realizează venituri din activități independente, venitul net anual se determină, fie pe baza normelor de venit de la locul desfășurării activității, fie în sistem real, pe baza datelor din contabilitate.
Persoanele care determină venitul net anual pe baza normelor de venit au obligația stabilirii impozitului anual datorat prin aplicarea cotei de 10% asupra normei anuale de venit ajustate, impozitul fiind final. Plata impozitului anual datorat se efectuează la bugetul de stat, până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor celui de realizare a venitului.
În cazul determinării venitului în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, impozitul se determină de către contribuabil prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual estimat considerat venit impozabil, iar plata se efectuează la bugetul de stat, până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor celui de realizare a venitului.
Pentru veniturile din activități independente impuse pe bază de norme de venit, se datorează, în funcție de nivelul veniturilor, contribuția de asigurări sociale (CAS), în cotă de 25%, și contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS), în cotă de 10%.
În situaţia în care activitatea desfășurată nu are caracter de continuitate, veniturilor realizate de persoanele fizice din postările realizate pe diferite reţele de socializare şi care fac astfel reclamă pentru diverse companii le sunt aplicabile sunt ,,venituri din alte surse’’.
Astfel, pentru veniturile din alte surse, impozitul pe venit se calculează prin reţinere la sursă la momentul acordării veniturilor de către plătitorul de venituri, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului brut, reprezintă impozit final şi se plăteşte la bugetul de stat până la data de 25 a lunii următoare celei în care a fost reţinut.
© Avocat Teodora Croitoru