Sunteți inculpat într-un dosar de urmărire penală?

images

NOI MĂSURI FISCALE

  • Home
  • NOI MĂSURI FISCALE
NOI MĂSURI FISCALE

Proiectul de lege privind reforma fiscală a fost asumat în Parlament marți. Acestaprevede măsuri care se vor aplica, unele dintre ele, cel mai devreme la 15 zile de la publicarea viitoarei legi în Monitorul Oficial, în timp ce altele începând cu vara anului viitor.

Iată cele mai importante măsuri și momentul de la care acestea se aplică :

Măsuri care se aplică începând cu veniturile aferente lunii următoare publicării în Monitorul Oficial:

Regimul fiscal la IT, agricultură, construcții: Guvernul dorește să realizeze o uniformizare a regimului fiscal aplicabil salariilor din domeniul IT cu cel din domeniul construcțiilor și din sectorul agroalimentar, astfel încât și  angajații din IT ar urma să plătească impozit pe veniturile care depășesc 10.000 RON.

Măsuri care intră în vigoare în 15 zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial:

Mecanismul e-Sigiliu: Dincolo de sistemul e-Transport, care deja funcționează, autoritățile vor să introducă și sistemul e-Sigiliu, prin acesta urmărindu-se trasabilitatea transporturilor rutiere de bunuri.

Eliminarea beneficiului plății la jumătate a unora dintre amenzile din domeniul fiscal-contabil: Amenzile prevăzute în acte majore precum Codul fiscal, Codul de procedură fiscală, Legea contabilității, Ordonanța caselor de marcat și Legea privind operațiunile în numerar NU vor mai putea fi plătite la jumătate din minim în termen de 15 zile.

Majorarea amenzilor din Legea contabilității.

Sancțiuni mai dure pentru comercianții și prestatorii la care se găsesc sume nejustificate: Comercianții și prestatorii care nu emit bonuri fiscale sau care le emit cu valori inferioare prețurilor de vânzare, precum și cei care introduc în sau scot din unități sume de bani fără documente justificative vor fi sancționați mai aspru.

Reducerea drastică a plafoanelor de tranzacții în numerar: plafoanele pe care trebuie să le respecte firmele atunci când fac sau acceptă plăți în numerar se vor micșora, de principiu, cu 80%; totodată, sumele în numerar aflate în casieria firmelor nu vor putea depăşi, la sfârşitul fiecărei zile, plafonul de 50.000 RON.

Amenzi și confiscarea bunurilor în cazul celor ce prestează activități neînregistrate sau nu dețin documente de proveniență: Pentru a acoperi lipsa unor prevederi care au ieșit din legislație acum trei ani, Ministerul Finanțelor propune mai multe sancțiuni în scopul combaterii activităților economice ilicite și consolidării disciplina economico-financiară. Astfel, în proiectul în discuție sunt prevăzute amenzi și confiscarea bunurilor pentru persoanele fizice și juridice care desfășoară activități economice fără înregistrare fiscală sau fără documente de proveniență pentru bunurile deținute sau transportate.

Termene concrete în care autoritățile locale trebuie să transmită la ANAF informațiile despre bunurile contribuabililor: Autoritățile locale sunt obligate să facă un schimb periodic de date, referitor la bunurile deținute de contribuabili, cu ANAF.

Modificări la Legea societăților: în anumite cazuri, desființarea firmelor la cererea ONRC va putea fi amântă până ce Fiscul recuperează datoriile de la acestea.

Intră în vigoare la 1 ianuarie 2024 sau începând cu veniturile aferente anului 2024


e-Factura, obligatorie: Raportarea obligatorie a facturilor prin sistemul e-Factura se va aplica de la 1 ianuarie 2024 în relațiile B2B, iar sistemul va fi extins la toate persoanele impozabile stabilite în România, indiferent dacă au cod de TVA sau nu, pentru toate operațiunile care au locul livrării sau prestării pe teritoriul național, fiind prevăzute doar câteva mici excepții.

Reguli speciale de impozitare pentru bănci și marile afaceri: Plătitorii de impozit pe profit care au o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro în anul precedent vor datora la stat un impozit minim pe cifra de afaceri, începând cu 2024, iar băncile vor datora un impozit suplimentar de 1% pe cifra de afaceri.

Impozitarea micro: Regimul de impozitare a microîntreprinderilor urmează să revină, din ianuarie 2024, la sistemul cu două cote de impozit, însă acesta se va aplica diferit față de cum era în trecut. Cota de impozit micro de 1% va fi pentru microfirmele ale căror venituri sunt de maximum 60.000 euro și care nu activează în domenii precum editarea de produse software, HoReCa, activități juridice ale societăților de avocatură ori asistență medicală.

CASS-ul separat pentru activitățile independente: doar în cazul activităților independente, Guvernul dorește aplicarea CASS-ului la un venit situat între șase și 60 de salarii minime brute, CASS care va fi perceput separat de cel pentru alte tipuri de venituri nesalariale, însă măsura va produce efecte asupra veniturilor PFA-urilor sau profesiilor liberale abia în 2025.

Impunerea cu 10% a tichetelor de masă și voucherelor de vacanță: taxarea cu CASS (10%) a tichetelor de masă și voucherelor de vacanță acordate de angajatori lucrătorilor e una din modificările cuprinse în acest proiect.

Impozitarea suplimentară a bunurilor de mare valoare: mai exact, impozitarea suplimentară a persoanele fizice care au în proprietate clădiri rezidențiale situate în România dacă valoarea impozabilă a clădirii depășește 2.500.000 RON și a persoanele fizice și persoanele juridice  care au în proprietate autoturisme înmatriculate/ înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 RON (~ 75.000 de euro).

TVA mai mare pentru diverse operațiuni: O serie de operațiuni sunt scoate din sfera cotelor reduse și mutate la cota standard, iar alte sunt mutate de la cota de 5% la cea de 9%.

Intră în vigoare la 1 iunie 2024

Impozitarea cu 70% a veniturilor din surse neidentificabile: În cazul persoanelor fizice la care inspectorii fiscali găsesc, în urma controalelor, venituri din surse neidentificabile, impozitul aplicabil ar urma să fie majorat de la 16%, cât e acum, la 70%.

  • Tags:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *