aprilie 14, 2025
Sunteți inculpat într-un dosar de urmărire penală?
Proiectul ce prevede modificarea regulilor pensiilor de serviciu, pentru ca acestea să nu mai poată depăși venitul din perioada de activitate, a fost adoptat din nou la Senat. Acesta prevede și o impozitare majorată pentru pensiile de serviciu ce sunt stabilite fără a avea la bază principiul contributivității.
Curtea Constituțională a României (CCR) a considerat, în august, că are probleme de constituționalitate și că trebuie reexaminat în Parlament.
Proiectul de lege prevede, în primul rând, că nicio pensie de serviciu nu va mai putea să depășească venitul net din ultima lună de activitate înainte de data pensionării, în cazul judecătorilor, procurorilor, judecătorilor CCR, magistraților-asistenți etc.
În același timp, persoanele care pot cumula mai multe pensii de serviciu vor opta numai pentru una dintre ele. Iar cei care deja primesc mai multe tipuri de pensii de serviciu vor trebui să opteze pentru cea mai avantajoasă dintre ele în termen de 30 de zile după intrarea în vigoare a noilor măsuri. Prin excepție, va fi posibilă cumularea pensiei din sistemul public cu o pensie dintr-un sistem propriu neintegrat celui public.
Proiectul are în vedere pensiile de serviciu stabilite în baza Legii 303/2022 (judecători și procurori), Legii 223/2007 (personalul aeronautic civil navigant profesionist), Legii 567/2004 (personalul auxiliar al instanțelor și parchetelor), Legii 7/2006 (funcționarii publici parlamentari), Legii 216/2015 (Corpul diplomatic și consular), Legii 94/1992 (Curtea de Conturi) și Legii 223/2015 (militari și polițiști).
© Avocat Teodora Croitoru