aprilie 14, 2025
Sunteți inculpat într-un dosar de urmărire penală?
Senatul a stabilit luni reglementarea, prin intermediul unui proiect de lege dedicat, a ordinului de protecție, similar celui folosit în cazul violenței domestice.
Prin proiectul de lege ce urmează să fie dezbătut de Camera Deputaților, se are în vedere extinderea aplicării ordinului de protecție (provizoriu sau încuviințat de judecător) și în cazurile de violență petrecute în afara relațiilor de familie sau concubinaj.
Apoi, potrivit prevederilor viitoarei legi, ordinul de protecție provizoriu se va emite pe loc de polițist, la cererea scrisă a victimei, dacă din evaluarea situației rezultă că există un risc iminent de săvârșire a unui alt act de violență asupra acesteia.
Ordinul de protecție provizoriu se va putea aplica pe o perioadă de cel mult cinci zile și va putea conține una sau mai multe dintre următoarele măsuri:
Ordinul de protecție provizoriu va fi supus confirmării de către procuror și va putea fi contestat la instanța de judecată în termen de 48 de ore de la emitere.
În ceea ce privește ordinul de protecție, orice persoană a cărei viață, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol prin acte de violență va putea solicita instanței, personal sau prin reprezentant legal, emiterea unui astfel de document.
Judecata se va face de urgență, iar asistarea victimei și agresorului va fi obligatorie.
© Avocat Teodora Croitoru