aprilie 28, 2025
Sunteți inculpat într-un dosar de urmărire penală?
Ordonanța de Guvern 18/2024 privind modificarea unor prevederi ale Legii sănătății mintale şi a protecţiei persoanelor cu tulburări psihice a fost publicată în Monitorul Oficial, fiind aplicabilă începând cu data de 3 februarie.
Schimbările se referă la art. 55 din Legea 487/2002 a sănătăţii mintale şi a protecţiei persoanelor cu tulburări psihice, articol ce privește internarea nevoluntară a bolnavilor.
În baza noii reglementări, internările nevoluntare în cazul acestor bolnavi pot fi făcute și în cadrul secțiilor de psihiatrie ale altor instituții spitalicești, nu numai în spitalele de psihiatrie, dacă acestea au condiții adecvate pentru îngrijiri de specialitate în condiții specifice, cum este în prezent.
Conform prevederilor Legii 487/2002, solicitarea internării nevoluntare a unei persoane cu tulburări psihice se poate face de către:
Medicul psihiatru, după evaluarea stării de sănătate mintală a persoanei aduse şi după aprecierea oportunităţii măsurii internării nevoluntare, are obligaţia de a informa imediat persoana în cauză cu privire la hotărârea de a o supune unui tratament psihiatric, precum şi de a informa reprezentantul personal sau legal al pacientului, în termen de cel mult 72 de ore cu privire la hotărârea luată.
Dacă medicul psihiatru apreciază că nu există motive medicale pentru internare nevoluntară, nu va reține persoana adusă şi va menționa decizia sa motivată, în cadrul documentaţiei medicale.
© Avocat Teodora Croitoru