aprilie 14, 2025
Sunteți inculpat într-un dosar de urmărire penală?
În Monitorul Oficial, Partea I nr. 948 din 20 septembrie 2024 a fost publicată Procedura de încadrare în muncă a cetățenilor ucraineni care provin din zona de conflict armat din Ucraina
Cetăţenii ucraineni care provin din zona de conflict armat din Ucraina şi doresc să se încadreze în muncă, dar nu deţin documente care să probeze calificarea profesională sau experienţa în activitate, se pot prezenta la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, pentru a fi înregistraţi.
Înregistrarea la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti se face în baza actului de identitate, paşaportului sau a altui document care atestă identitatea.
După înregistrare, persoanele au acces gratuit la serviciile şi măsurile prevăzute de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare.
În cadrul serviciilor de informare şi consiliere profesională, persoana completează, cu sprijinul şi sub îndrumarea consilierului de orientare în carieră, declaraţia pe propria răspundere.
După parcurgerea activităţilor din cadrul serviciilor de informare şi consiliere profesională, persoana este mediată în muncă, pe un loc de muncă vacant, care corespunde calificărilor şi experienţei declarate de persoană, şi primeşte dispoziţia de repartizare în vederea prezentării la angajator.
Susţinerea interviului sau probei de lucru se efectuează la angajatorul pentru care persoana a primit dispoziţia de repartizare.
În cazul în care cetăţeanul ucrainean contactează direct un angajator, fără a mai solicita serviciile agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, acesta completează declaraţia pe propria răspundere împreună cu angajatorul la care urmează să se încadreze.
© Avocat Teodora Croitoru