Sunteți inculpat într-un dosar de urmărire penală?

images

REGLMENTĂRI NOI ÎN MATERIA IFN-URILOR

  • Home
  • REGLMENTĂRI NOI ÎN MATERIA IFN-URILOR
REGLMENTĂRI NOI ÎN MATERIA IFN-URILOR

Legea 243/2024, ale cărei prevederi se vor aplica incepand cu data de 11.11.2024, vizează protejarea consumatorilor de dobânzile excesive la credite acordate de instituții financiare nebancare (IFN) și de practicile incorecte ale cesionarilor de creanțe.

Legea stabilește plafoane maxime pentru dobânzile anuale efective (DAE) la creditele ipotecare pentru investiții imobiliare și creditele de consum, cu excepții pentru creditele de consum cu valoare mica și interzice perceperea de către cesionarii de creanțe a unor sume mai mari decât cuantumul creanței inițiale, inclusiv cheltuielile de recuperare a creditului.

În primul rând, noua lege introduce DAE la diferite tipuri de credite. De exemplu, pentru creditele de consum, DAE nu poate fi cu mai mult de 27 de puncte procentuale peste rata de referință stabilită de Banca Națională a României.

În cazul creditelor ipotecare destinate investițiilor imobiliare, diferența maximă admisă între DAE și rata de referință a BNR este de 8 puncte procentuale.

De asemenea, legea stabilește plafoane suplimentare pentru creditele de consum cu valori mici, sub formă de limite pentru costul total al creditării și pentru valoarea totală plătibilă: sub 5.000 lei – maximum 1% pe zi, între 5.001 și 10.000 lei – nu poate depăși 0,8% pe zi și între 10.001 și 25.000 lei – costul total al creditării nu poate depăși 0,6% pe zi.

De asemenea, consumatorii pot solicita reducerea DAE sau a costului total al creditării, dacă acestea depășesc plafoanele amintite.

Nu în ultimul rând, entitatea de recuperare creanțe nu poate percepe o sumă mai mare decât cuantumul creanței la momentul cesiunii, inclusiv cheltuielile de recuperare.

 

  • Tags:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *