aprilie 14, 2025
Sunteți inculpat într-un dosar de urmărire penală?
SAF-T vine de la „Standard Audit File for Tax” – fişierul standard de control fiscal. Prin această nouă obligație declarativă, respectiv D406, se face schimbul electronic de date contabile dintre firmă și ANAF, în baza unui standard internațional.
De la 1 ianuarie 2025, și firmele mici au obligaţia de depunere a fişierului standard de control fiscal (SAF-T), prin intermediul Declaraţiei informative D406. De la 1 ianuarie 2022, Declarația D406 este depusă de către marii contribuabili și de la 1 ianuarie 2023 de către cei mijlocii.
Anumite categorii de contribuabili nu vor trebui să depună declarația D 406 în 2025.
Este vorba despre unitățile de cult, asociațiile de proprietari și alte persoane juridice fără scop patrimonial care prin actul normativ de înfiinţare, prin legi speciale sau prin alte acte normative, au obligaţia ţinerii contabilităţii în partidă simplă, folosesc un sistem de raportare simplificat.
În măsura în care aceste asociații/persoane/entități optează pentru ținerea contabilității în partidă dublă, acestea vor avea obligația de depunere a fişierului standard de control fiscal (SAF-T), prin intermediul Declaraţiei informative D406.
Următoarele categorii de contribuabili sunt exceptate de la depunerea SAF-T: persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, persoanele fizice care desfășoară activități cu scop lucrativ, asociațiile familiale, societăți profesionale de avocați cu răspundere limitată și cabinetele individuale de avocat, societățile profesionale notariale și birourile individuale notariale, cabinetele medicale individuale.
Firmele care nu depun declarația D406 (SAF-T) la termen riscă amenzi cuprinse între 1.000 – 5.000 lei, iar cele care depun declarația cu erori riscă amenzi de cuprinse între 500 – 1.500 lei.
© Avocat Teodora Croitoru