Sunteți inculpat într-un dosar de urmărire penală?

images

DECIZIE IMPORTANTA A CURTII EUROPENE A DREPTURILOR OMULUI IN MATERIA FAMILIEI

  • Home
  • DECIZIE IMPORTANTA A CURTII EUROPENE A DREPTURILOR OMULUI IN MATERIA FAMILIEI
DECIZIE IMPORTANTA A CURTII EUROPENE A DREPTURILOR OMULUI IN MATERIA FAMILIEI

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis recent  că Franța a încălcat articolul 8 din Convenția europeană a Drepturilor Omului la data de 23 ianuarie 2025, în cauza H.W. contra Franței.

H.W. a cerut divorțul, invocând violența verbală și fizică din partea soțului. J.C cu care s-a casatorit in 1984 si au avut impreuna 4 copii.

Sotul, J.C. a solicitat divorțul din culpa exclusivă a soției, acuzând-o că aceasta „s-a sustras obligației conjugale” prin refuzul de a întreține raporturi sexuale.

Instanța de apel din Franța a admis cererea lui J.C., pronunțând divorțul din culpa exclusivă a soției. În motivare, instanța a considerat că refuzul de a avea raporturi sexuale reprezenta o „încălcare gravă și repetată a îndatoririlor conjugale”.

CEDO a fost sesizat de catre  H.W., susținând că hotărârea instanței franceze i-a încălcat dreptul la viață privată și libertatea sexuală.

CEDO a constatat că s-a produs o ingerință nejustificată în dreptul la viață privată al reclamantei, contravenind articolului 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului subliniind faptul ca și în cadrul unei relații de căsătorie, fiecare persoană are dreptul de a refuza raporturi sexuale, iar orice act sexual fără consimțământ constituie o formă de violență sexuală. Curtea a reamintit că „orice relație sexuală trebuie să fie bazată pe un consimțământ liber exprimat” și că mariajul nu anulează acest drept fundamental.

Această hotărâre a CEDO este relevantă și pentru practica judiciară din România, existand cazuri în care instanțele naționale au pronunțat divorțuri din culpa soțului care a refuzat întreținerea raporturilor sexuale in cadrul casatoriei.

CEDO reafirmă prin această decizie necesitatea ca instanțele să acorde prioritate consimțământului liber și dreptului fiecărei persoane de a dispune de propriul corp, fără ca refuzul actelor sexuale să mai fie considerat o culpa in destramarea relatiilor de casatorie, ceea ce va duce in viitor la o schimbare a modului de apreciere al instantelor privitor la aceasta problema.

  • Tags:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *