aprilie 28, 2025
Sunteți inculpat într-un dosar de urmărire penală?
O categorie de angajați, indiferent că lucrează la stat sau privat, își va putea reduce programul de muncă de la opt ore la șase ore.
Potrivit prevederilor Codului Muncii și ale OUG 96/2003, gravidele pot beneficia de reducerea programului de lucru cu până la o pătrime fără reducerea salariului, dacă acest lucru este recomandat prin certificat medical.
Femeile însărcinate nu pot fi obligate să muncească în medii toxice, în condiții de temperaturi extreme sau în orice alte situații care le-ar putea pune în pericol sănătatea. Dacă natura activității presupune astfel de riscuri, angajatorul este obligat să le ofere un post adecvat sau, în lipsa unei alternative, să le acorde concediu de risc maternal.
În cazul în care angajata nu poate fi relocată într-un post fără riscuri, poate beneficia de concediu de risc maternal. Acesta se acordă pe o perioadă de maximum 120 de zile și este plătit cu 75% din salariul de bază, suma fiind suportată din fondul de asigurări sociale. Concediul poate fi luat atât înainte, cât și după naștere, dar nu se suprapune cu concediul de maternitate.
© Avocat Teodora Croitoru